İSTANBUL

Binali Yıldırım: Fatih’i eski İstanbul olarak ilan edeceğiz

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İstanbul’a nüfusunun iki katı turist gelmesini sağlayacak fikrini ilk kez açıkladı. “Fatih’i eski İstanbul olarak ilan edeceğiz” diyen Yıldırım, İstanbul’da 30 bin yapının dönüştürüleceğini söyledi.

Binali Yıldırım: Fatih’i eski İstanbul olarak ilan edeceğiz - Sayfa 1

"İSTANBUL'U İKİ YAKA BİR SEVDA OLARAK GÖRÜYORUM"

"İstanbul'un Anadolu yakası ile Avrupa yakası kalp ve beyin olarak tanımlanırsa hangisi beyin, hangisi kalp olurdu?" sorusu üzerine Binali Yıldırım, "Ben iki yakayı birbirinden ayırt edemiyorum. İstanbul'u iki yaka bir sevda olarak görüyorum. Anadolu yakasına geçtiğiniz zaman doğup büyüdüğünüz, hatıralarınızın olduğu köyünüz, memleketiniz aklınıza geliyor. Tam İstanbul'u hissetmek istediğiniz zaman da Avrupa yakasına geçmeniz gerekiyor" dedi.

Binali Yıldırım: Fatih’i eski İstanbul olarak ilan edeceğiz - Sayfa 2

"FATİH'İ ESKİ İSTANBUL OLARAK İLAN EDECEĞİZ"

"Tarihi semtlerin çevresinde tüm çabalara rağmen bir tahribat var. Bunu önlemek amacıyla ne planlıyorsunuz?" sorusu üzerine Yıldırım, "İstanbul için şöyle bir fikrimiz var; Fatih semtini eski İstanbul olarak ilan edeceğiz. Daha sonra aralara serpiştirilmiş çirkin yapıları kaldırıp, tamamını baştan sona tarih kokan, kültür ve inanç zenginliğimizi yansıtan bir tarihi mekân, eski şehir kavramını yerleştireceğiz ve oralar yayalaştırılacak. Kolay bir proje değil ama buna ihtiyaç var. İstanbul'a diğer gelişmiş şehirlerdeki gibi nüfusunun 2-3 katı turist çekmek istiyorsak, birtakım yerlerine birtakım kimlikler, temalar tanımlamamız lazım" diye konuştu.

Binali Yıldırım: Fatih’i eski İstanbul olarak ilan edeceğiz - Sayfa 3

"12 YIL BOYUNCA TRAFİKTE SIKIŞAN DA, UÇAĞINI KAÇIRAN DA BENİ ANDI"

Ulaştırma Bakanlığının zor bir bakanlık olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, "Türkiye Cumhuriyeti'nde en fazla bu görevi yapan biriyim, 12 yıl yaptım. Uçan, kaçan, denizde yüzen, hareket eden her şey sizi ilgilendiriyor. Vatandaş yola çıktı, trafikte sıkıştı bana selam gönderir. Uçağını kaçırdı, beni anmadan edemez. Telefonu çekmiyorsa mutlaka beni hatırlar. Vatandaşla günlük yaşamımız çok içli dışlı. (Gülüyor) Bir gün şöyle bir olay başımıza geldi. Cumhurbaşkanımızla Fransa'dayız. Gurbetçi 10 bin kişi var. 'Sorununuz var mı?' diye sordu. Onlar da 'Memlekete giderken çok fazla yol çevirmeleri oluyor, zorluk çıkarıyorlar. Geçişlerde vizemiz olduğu halde zorluk çıkartıyorlar' dediler. O zaman başbakandı Sayın Cumhurbaşkanımız, dedi ki; 'Şimdi size bir numara veriyorum, o numarayı arayın.' Verdiği numara da benim cep telefonum. Eğer o çıkmazsa bir numara daha veriyorum dedi, verdiği ikinci numara da kendi numarasıydı. O andan itibaren telefonu kulağımdan ayıramadım, herkes arıyor numara doğru mu diye. Bir gece saat 02.00'de biri aradı; 'Bakanım ben Bulgaristan'dan Türkiye'ye doğru geliyorum, lastiğim patladı ne yapayım.' Dedim ki yedek lastik yok mu? Yok dedi. Bekle geliyorum dedim. (Gülüyor)" dedi.

Binali Yıldırım: Fatih’i eski İstanbul olarak ilan edeceğiz - Sayfa 4

"İSTANBUL'A BİR ÖMÜR YETMEZ"

"Bir yerin güzelliğini büyüklüğü mü yaşanmışlığı mı gösterir?" sorusuna ise Yıldırım, "Gayet tabii şehrin 7 gün 24 saat canlı yaşayan bir şehir olması. Bu anlamda küçük şehirlerde bu mümkün değil. Bir baştan bir başa iki saatte dolanır bitirirsiniz. Ama İstanbul'u bir ömür tüketirsiniz yine de bitiremezsiniz" yanıtını verdi.