İSTANBUL

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt'taki son durumu açıkladı

Esenyurt'ta dün akşam korku dolu dakikalar yaşandı. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt'taki son durum ile ilgili bilgiler paylaştı ve yaşanan çatlak ve çökmelerin nedenine ilişkin elinde net bir delil olmadığını açıkladı. Bozkurt, "Ama 6-7 aydır devam eden bir kayma varmış ufak, ufak. Binalarda çok yok, daha ziyade zeminde. Zannediyorum kazılar yapılırken, kum zemindeki çekmelerden kaynaklanan bir sorundan bahsediyoruz." dedi.

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt'taki son durumu açıkladı - Sayfa 1

Esenyurt Güzelyurt Mahallesi'nde çatlaklar ve çökme nedeniyle trafiğe kapatılan Orhan Gazi Caddesi'nde, belediye, AFAD, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Yol üzerindeki çatlağı inceleyen Vali Yerlikaya yetkilerden bilgi aldı. 

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt'taki son durumu açıkladı - Sayfa 2

"ÇOK ACİL BİR DURUM YOKTUR"

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.  Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bozkurt, "Sabah Vali Bey ve yetkilerle beraber toplantı yaptık. Geçen sürede elimizdeki verileri değerlendirdik. Elde edilen sonuç şu oldu; çok acil bir durum yoktur, vatandaşlarımız bugün akşama kadar evlerini kullanabilecekler. Ama bu arada belediye olarak biz bu bölgede incelemelerde bulunacağız. Teknik ekiplerimiz şu anda o çalışmaları yapıyorlar. Çalışmalar sonucunda elde edilen sonuca göre akşam tekrar vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Evlerini kullanıp, kullanamayacaklarını onlara bildireceğiz. Vatandaşlar evlerine şu anda gidebiliyorlar. Bu süreçte derin incelemelerin yapılabilmesi için de üniversitelerden heyetler geliyor. Onlarla beraber nihai olarak ne yapılması gerektiğine  karar vereceğiz ve sonraki süreci de ona göre belirleyeceğiz" dedi. 

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt'taki son durumu açıkladı - Sayfa 3

"KAZININ NETİCESİNDE UFAK UFAK KAYMALAR OLMUŞ"

Bozkurt, bir gazetecinin, "Bu noktaya nasıl gelindi?" sorusuna ise, "Bu bölgede ne olduğu tam olarak tespit edilmedi. Bir inşaata 2017 yılında bir ruhsat verilmiş. Bu firma yaklaşık 5 ay önce kazılarını yapmış. Vatandaşlarla yaptığımız sohbetler sonucunda, kazının neticesinde ufak ufak kaymalar olmuş. Ama dün saat 4 gibi bana haber verildi. Saat 4'te daha hızlı bir kayma olmuş. Biz de geldik, baktık. Yaptığımız incelemeler sonucunda vatandaşların o gece evde olmaması için uyarılarda bulunuldu. Bir bölümü yakınlarına gitti, bir bölümünü belediyemiz misafir etti" diye yanıtladı. 

Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt'taki son durumu açıkladı - Sayfa 4

"6-7 AY ÖNCESİNE UZANAN BİR SÜREÇ"

Kemal Deniz Bozkurt, "15 gün içinde bana ulaşmış her hangi bir ihbar yok. Ama 6-7 aydır devam eden bir kayma varmış ufak, ufak. Binalarda çok yok, daha ziyade zeminde. Zannediyorum kazılar yapılırken, kum zemindeki çekmelerden kaynaklanan bir sorundan bahsediyoruz. Ama size net olarak 'şundan kaynaklanıyor' diyebilmem için yeterince veri elimde yok. Teknik arkadaşlar çalışacaklar, ona göre karar vereceğiz. Kesin bir şey var; bu düne ait, dün yapılan, 10 gün öncesinde yapılan bir işlem değildir. Kesinlikle çok öncelerinde, 6-7 ay öncesine uzanan bir süreç" şeklinde konuştu.