ATAŞEHİR

Türkiye’nin ilk oyun müzesi 5 yaşına girdi

Türkiye’nin ilk oyun müzesi olarak Ataşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs 2015 tarihinde hizmete açılan Düştepe Oyun Müzesi 5 yılını doldurdu.

Serpil Portakal
Serpil Portakal[email protected]
Türkiye’nin ilk oyun müzesi 5 yaşına girdi - Sayfa 1

20’den fazla ülkeden ve yaklaşık 200 koleksiyonerden toplanan iki bine yakın oyunu bir araya getiren Düştepe Oyun Müzesi, çocukların hayallerine, yetişkinlerin de çocukluklarına ortak oluyor.

Türkiye’nin ilk oyun müzesi 5 yaşına girdi - Sayfa 2


Barbaros Mahallesi’nde 60 bin metrekarelik Mimar Sinan Parkı içerisinde ahşap bir binada hizmet veren Oyun Müzesi’nin küratörlüğünü yazar ve şair Sunay Akın, tasarımını Ayhan Doğan üstlenmişti. 

Türkiye’nin ilk oyun müzesi 5 yaşına girdi - Sayfa 3

Müzede 150 yıllık satranç takımı, Viktorya Dönemi’nin küp oyunları, 100 yıllık ilk taş ev inşa oyunu, ilk uzay oyunlarına varıncaya kadar yüzlerce oyun bulunuyor. Oyun kültürünü geliştiren çizgiroman, edebiyat, sinema ve televizyon dünyasının kahramanlarının da yer aldığı müzede bulunan oyun ve oyuncakların tarihi 1800’lerin başına kadar uzanıyor.

Türkiye’nin ilk oyun müzesi 5 yaşına girdi - Sayfa 4


Ataşehirlilerin ve tüm İstanbul’un hizmetine açılan müzede, bir yandan oyun kültürü hakkında bilgi verilip, bir yandan da masa üstü oyunlar oynanıyor. Müzenin önünde bulunan Düştepe Oyun Bahçesi'nde ise çocuklar için bowling, satranç, mini golf, labirent, masa tenisi ve ahşap salıncaklar yer alıyor.