YSK İstanbul seçiminin iptal gerekçesini açıkladı

YSK 31 Mart İstanbul seçimini iptal edip yenilenmesi kararını vermişti. 11 YSK kurul üyesinin 7’sinin evet kararı vermesiyle 23 Haziran’da yeniden seçim yapılması kararlaştırıldı. Herkes YSK’nın verdiği kararın gerekçesini beklerken bugün o merak edilen açıklama yapıldı.

YSK'dan günlerdir beklenen karar nihayet açıklandı. YSK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimini 7’ye 4 oyla iptal etmesinin ardından gözler gerekçeli karara çevrilmişti. YSK'nin kararı, internet sitesinden yayımlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline karar veren 7 üyenin 212 sayfalık gerekçesinde, AK Parti'nin itirazları, seçim sürecinde verilen ara kararlar ve tespitlere yer verildi.

250 sayfalık gerekçeli karar özetle;

-6 sandıkta ölülerin yerine oy kullanıldı

-224 zihinsel engelli oy kullandı

-754 kurul başkanı kamu görevlisi değil

-Şüpheli oy sayımı 300 binden fazla, farkın 20 katı

-377 kısıtlı seçmen oy kullandı

-Sandık kurulu başkanı kamu görevlisi olmalı

-KHK’lı 6 kişi sandık kurulu başkanı olarak görev aldı

-18 sandıkta hesap kesim cetveline hiç rastlanılmadı

SADİ GÜVEN, İSTANBUL SEÇİMİ İÇİN RET OYUNUN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

İstanbul seçiminin yenilenmesine karşı oy veren Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Sandık kurullarının usulsüz oluşması tam kanunsuzluk halini oluşturmaz. Sandık kurullarının kuruluşuna ilişkin işlemlerin kesinleşmesinden sonra bu kuruluşa karşı yapılacak itirazlar seçimden sonra o seçimlerin iptali için tek başına bir itiraz sebebi olarak ileri sürülemez." ifadelerini kullandı.

ÜYE CENGİZ TOPRAKTAŞ'IN KARŞI OY GEREKÇESİ

Üye Cengiz Topaktaş karşı oy gerekçesinde, itiraz nedeniyle yapılan araştırmada, seçim sonuçlarının bir parti lehine değiştirilmesi için örgütlü bir şekilde hareket edildiğinin tespit edilemediğini belirtti.

Sandık kurullarının oluşturulması sırasında yapılmaması gereken ancak zamanzaman ve değişik tarihlerdeki seçimlerde de yapılan ihlallerin yapıldığını ifade eden Topaktaş, YSK'nin değişik zamanlardaki kararlarına atıf yaptı.

ÜYE KÜRŞAT HAMURCU'NUN KARŞI OY GEREKÇESİ

Çoğunluk görüşüne katılmayan başka bir üye Kürşat Hamurcu da sandık kurulu başkanının ve üyenin kamu görevlisi olmamasının, tek başına seçimin iptalini gerektirmediğine işaret etti.

Sandık kurullarında görev almaları mümkün bulunmayan kimselere görev verilmiş olması nedenine dayanılarak bir seçimin iptal edilebilmesi için kanuna aykırı bu davranışın seçim sonuçlarına etki yaptığının mutlaka açık ve net olarak ortaya konulmasının şart olduğunu ifade etti.

ÜYE YUNUS AYKIN'IN KARŞI OY GEREKÇESİ

Çoğunluk görüşüne katılmayan Üye Yunus Aykın, kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanlarının görev yaptığı sandıklarda kullanılan oyların geçersiz sayılması ve bu nedenle geçersiz sayılan oyların toplamının seçim sonucuna tesir etmesi durumunda seçimin iptal edilebilmesi için kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanlarının her birinin, oy verme gününde yaptıkları işlemlerde yanlı davrandıkları, seçmenin iradesine etki ettikleri, kanun ve genelge hükümlerine aykırı işlem yaptıkları, gizli oy açık sayım ilkesine uymayan tutum ve davranışlar sergilediklerinin somut delil ve gerekçelerle kanıtlanması gerektiğine değindi.