Bahçelievler Belediyesi fırtına sonrası harekete geçti

Bahçelievler Belediyesi, olası ağaç devrilmeleri nedeni ile oluşan kazaların önüne geçebilmek için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’yle iş birliği yaptı. İlçedeki ağaçların ağaçların röntgeni ve tomografisi çekildi, çürük ağaçlar tespit edildi. Ağaçlar için gereken müdahale yapılacak.

Bahçelievler Belediyesi, ağaç devrilmesiyle oluşabilecek kazaların önüne geçmek için önlemini aldı. Belediye, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’yle iş birliği yaptı ve ilçe genelinde yağmur ve fırtınadan etkilenen ağaçların tomografisinin çekilmesi için çalışmalar yaptı. Yapılan çalışma ile ağaçlarda dışarıdan görünmeyen çürük ve mekanik direnci zayıflamış bölümler ses dalgalarıyla tespit edildi.

AĞAÇ ANALİZLERİNDE SONIC TOMOGRAFİ KULLANILDI

 Ağaçların incelenmesinde ‘Sonik Tomografi’ sistemini anlatan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yeşil ise “Bahçelievler ilçesi içerisinde özellikle yoğun kullanım alanları olan parklarda, çocuk oyun alanlarında, sokaklarda 40 cm çapın üzerindeki bazı ağaçları değerlendirdik. Bizlere dışarıdan bakıldığında sağlıklı göründüğü halde içlerindeki çürükleri tespit edebilmemiz için Sonic Tomografi sistemini kullanıyoruz’ dedi.

DİRENCİ ZAYIF AĞAÇLARA MÜDAHALE

Riskli ağaçların tespit edilmesi projesi için 1 aydır çalışan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi bilim insanları, tomografisi çekilen ağaçlardan elde edilen bilimsel verilere göre; ağaç bakım, restorasyon ve destekleme yöntemleri ile kurtarılabilecek durumda ise budama işlemi ile tepe tacını küçültme, mekanik olarak destekleme çalışmaları ve hasarlı kısımlarda mantar dokularının temizlenerek macun ile doldurma çalışmaları gibi tedavi yöntemleri ile ağaçların yaşam ömürlerinin uzatılması sağlanacak.

Ağaç kurtarılamayacak durumda ise, can ve mal kaybına zarar vermemesi için kesim çalışmalarına başlanacak. Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, ‘Bahçelievler’de başlattığımız kontrollerimizde yaklaşık 175 adet ağacı inceledik. Ağacı, yeşili seviyoruz, ilçemizdeki ağaç sayısını arttırmak istiyoruz, hedefimiz daha sağlıklı ağaçlar yetiştirmek’ dedi.